08504801846
Herdepodayerivar

Forklift Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Depo alanlarında belki de en önemli ekipman olan forklift istifleme ve yük taşıma uygulamalarında büyük kolaylık sağlamaktadır. Her işletmenin ihtiyaç ve gereksinimlerine uygun forklifti seçmesi çok önemli. İşletmelerin uygulama ve gereksinimlerini karşılayamayacak bir forklift seçimi gereksiz maliyetlere yol açabileceği gibi uygulamalarda iş verimliliğinin düşmesine neden olur.

Bugün forklift alıcıları ihtiyaçları doğrultusunda sahibinden forklift, ikinci el forklift ve kiralık forklift arıyor.

Peki, doğru forklift seçiminde hangi özelliklere dikkat edilmesi gerekiyor birlikte göz atalım.

Forklift Motor Tipi

Forklift motorları benzinli, LPG’li, dizel (IC) ve akülü (elektrikli) olarak birbirinden ayrılsa da günümüzde en çok tercih edilen türler dizel ve akülü forkliftlerdir. Forkliftlerde motor tipinin seçimi ise işletmelerin uygulama alanlarındaki gereksinimleriyle ilgilidir. Örneğin dok, liman ve diğer açık alanlarda gerçekleşen uygulamalar daha ağır ve zor şartlarda gerçekleşeceğinden işletmelerin tercihini dizel forklift’den yapması mantıklıdır.  Ayrıca bu alanlarda istiflenecek veya yüklenecek malzeme tonajlarının daha yüksek olması ihtimali (3 ton ve üzeri) istifleme ve yükleme uygulamalarında daha fazla güç gerektirebilir.

Açık hava uygulamalarında önemli olan diğer iki faktör ise zemin ve hava şartlarıdır. Açık alan zeminlerinde yer alan tümsek, gedik ve diğer olumsuz durumlardan etkilenmemesi için daha fazla güç üreten dizel motorlu ve tonaj kapasitesi daha yüksek olan forkliftler tercih edilmelidir. Yağmur, rüzgar, kar gibi uygulamaları olumsuz etkileyecek hava şartlarında ise dizel forkliftler motor yapısı nedeniyle daha fazla dayanıklılık gösterecektir.

Akülü (elektrikli) forkliftlerin sık aralıklarla bakıma ihtiyaç duymaması ve daha düşük servis maliyetine sahip olması gibi nedenler işletmelerin akülü forkliftleri tercih etmelerini sağlıyor. Diğer önemli bir konu ise kapalı depo alanlarında özellikle gıda depolarında Türk Gıda Kodeksleri gereği akülü (elektrikli) forkliftlerin tercih edilmesi gerekiyor. Dizel forklifler çıkardığı egzoz salınımı nedeniyle işletmelerin bulunduğu sektöre de bağlı olarak kapalı depolarda tercih edilmemektedir.

Akülü forkliftler kompakt tasarımı sayesinde daha yüksek manevra kabiliyeti sunduğundan depo içi ve diğer kapalı alanlarda kullanıma daha uygun olmasıdır. 3 tekerli veya 4 tekerli olarak sunulan Crown SC Serisi akülü forkliftler buna iyi bir örnektir.

Forklift Manevra Kabiliyeti

Forklifler sahip oldukları boyutlara ve tekerlerin dönüş çaplarına göre farklı manevra açıları sunabilirler. Forklift satın alımında/kiralamasında dikkat edilmesi gereken dönüş ölçüleri yani forkliftin manevra kabiliyeti diğer bir önemli konudur. Örneğin deponuzda raf aralıkları oldukça dar ve istiflemeyi gerçekleştireceğiniz alan kısıtlı. Bu durumda özellikle dar alanlar için tasarlanmış 3 tekerli akülü forkliftler tercih edilmelidir. Manevra kabiliyeti kısıtlı ve boyutu yüksek olan forkliftlerin tercih edilmesi durumunda yükleme ve istifleme operasyonları olumsuz etkilenecektir. Raf araları ve çalışma alanları çok dar ise dar alan sipariş toplayıcı-istifleyici ve reach truck gibi diğer depo ekipmanları değerlendirilmelidir. Böyle bir durumda en sağlıklı yöntem uzman kişilerin depo veya çalışma alanlarında keşif yaptıktan sonra çalışabilecek en uygun forklifti veya depo ekipmanını önermesi gerekecektir. 

Crown Sipariş Toplayıcıları incelemek için tıklayınız.

Crown Reach Truck modellerini incelemek için tıklayınız.

Forklift Yük Kapasitesi (Tonaj)

Forklift seçiminde diğer önemli bir konu ise yükleme kapasitesi. Uygulama ve materyal türüne göre forkliftler farklı yükleme kapasiteleri sunmaktadır. Doğru yükleme kapasitesine sahip forklifti seçmek için mutlaka teknik verilerin ve uygulama gereksinimlerinin doğru analiz edilmesi gerekmektedir. Bu süreçte mutlaka konusunda uzman ekiplerden danışmanlık alınmalıdır. Crown Depo Çözümleri teknik ekibi bu konuda ücretsiz danışmanlık vermektedir.

Konusunda uzman Crown Depo Çözümleri Danışmanlarına ulaşmak için tıklayınız.

Forklift Ataşman Seçimi

Forkliftlerde yükleme ve taşıma işlemleri forkliftlerin çatallarıyla yapılabildikleri gibi farklı uygulamalar için üretilmiş ataşmanlarla da yapılabilmektedir. Farklı sektörlerde materyalin türüne bağlı olarak taşıma ve yükleme gereksinimleri değişkenlik gösterebileceğinden günümüzde tüm bu gereksinimleri karşılayabilecek kağıt bobin ataşmanı, briket ataşmanı, varil ataşmanı, çatal uzatma aparatı, rotator ataşmanı ve balya ataşmanı gibi farklı ataşmanlar üretilmektedir.

Forklift Asansör Tipi

Forklift asansörleri tripleks ve standart olmak üzere iki farklı şekilde sunulmaktadır. Standart asansörler tripleks asansörlere göre daha az kaldırma yüksekliği kapasitesi sunar. Standart forklift asansörleri iki kademeli olarak, tripleks asansör ise üç kademeli olarak yükselebilir.

Yüksek istifleme uygulamalarında tercih edilebilecek tripleks asansörler yine aynı şekilde alçak yüksekliğe sahip alanlarda kullanılabilir.  Bunun nedeni ise alçak tavanlı bir alanda rayların yükselmeden çatalları kaldırabilmesidir. Tripleks asansörler özellikle liman işletmeciliğinde konteynır içi yükleme – boşaltma – istifleme uygulamalarında kullanılmaktadır.

Forklift Lastik Seçimi

Forklift lastikleri havalı lastik ve dolgu lastik olarak sunulmaktadır. Havalı lastik genelde zemini bozuk alanlarda veya dış uygulamalarda tercih edilmektedir. Dolgu lastikler kapalı alanlar ve düz zeminler için uygundur ve patlamadığı için dayanıklıdır. Dış alanlar ve bozuk zeminlerde dolgu lastiklerin kullanımı ise uygun olmadığından havalı lastik tercih edilmelidir. Genelde akülü forkliftlerde dolgu lastik, dizel forkliftlerde ise havalı lastik kullanılmaktadır.